Čo je dobré na pečeň?

Čo je dobré na pečeň?

Potraviny toxické pre našu pečeň a potraviny, ktoré jej pomáhajú s detoxikáciou. 

Bez pečene nedokážeme žiť. Je to filtračná jednotka celého tela a je potrebná pre všetky metabolické procesy. Pečeň je ako komplexná chemická továreň, ktorá funguje 24 hodín. Filtruje všetko, čo zjeme, vypijeme, dýchame, aplikujeme si na pokožku. Pečeň pomáha telu bojovať s infekciami a toxínmi, pomáha regulovať hormóny atď.

Funkcie pečene:

  1. Čistí krv (metabolizuje alkohol, lieky a iné chemikálie, neutralizuje jedovaté látky)
  2. Reguluje glukózu a tuk (vytvára, ukladá a dodáva rýchlu energiu teda glukózu ako aj tuk)
  3. Reguluje rovnováhu hormónov
  4. Reguluje cholesterol
  5. Reguluje vitamíny a minerály ako aj napríklad železo (skladovanie živín)
  6. Reguluje a vytvára esenciálne proteíny (syntéza krvných bielkovín)
  7. Využíva žlč
  8. Tvorba a rozmnožovanie červených krviniek 

Potraviny toxické pre pečeň:

  1. Fast foody a vyprážané jedlá
  2. Alkohol
  3. Soľ
  4. Umelé sladidlá (okrem stévie)
  5. Glutamán sodný
  6. Mäso a mliečne výrobky (okrem nesladeného kefíru, tvarohu a jogurtu- tie naopak pomáhajú detoxikácií)
  7. Sóda a bublinkové nápoje

Potraviny na detoxikáciu pečene:

  1. Červená repa
  2. Zeler
  3. Cibuľa a cesnak
  4. Citrón v teplej vode na ráno
  5. Artičoky, alebo šťava z artičokov
  6. Kokosový olej
  7. Kurkumín

Kokosový olej na ochranu pečene

Čistý, virgin kokosový olej lisovaný za studena obsahuje 92 percent nasýtených tukov. Narozdiel od iných olejov, tieto nasýtené tuky sú tvorené strednými reťazcami mastných kyselín. Majú neobyčajnú chemickú štruktúru, ktorá umožňuje telu ich rýchlo stráviť. Ostané tuky sú najskôr rozložené v tráviacom trakte a transportované do krvného obehu. Kokosový olej je absorbovaný nedotknutý a okamžite ide do pečene, kde je využitý na okamžitú energiu. Okrem toho kokosový olej obsahuje kyselinu laurovú, ktorá je zodpovedná za zvýšovanie HDL (dobrého cholesterolu).

Experti veria, že konzumácia kokosového oleja (jediný obsahuje stredne reťazce) je prevenciou ochorení pečene. Podľa nich ide hlavne o tri základne funkcie kokosového oleja:

  1. Jednoduchá premena mastných kyselín kokosového oleja na energiu znižuje záťaž pečene.
  2. Transportovaním mastných kyselín kokosového oleja na energiu sa zamedzuje hromadenie tuku. Narozdiel od iných olejov.
  3. Okrem toho kokosový olej má antivírusové, antibakteriálne a antimykotické účinky. Niektorí experti sa domnievajú, že tieto vlastnosti kokosového oleja minimalizujú tvorbu voľných radikálov v pečeni a pomáhajú ničiť mikróby.

Kurkumín na ochranu pečene

Podľa štúdií v Univerzitnej nemocnici v Marylande, kurkumín stimuluje tvorbu žlče v žlčníku. Pečeň používa žlč na eliminovanie toxínov. Okrem toho žlč regeneruje pečeňové bunky, ktoré rozkladajú nebezpečné látky. Preto sa kurkumín využíva dlhé roky v Ajurvéde a Čínskej tradičnej medicíne na liečbu tráviacich ťažkostí a ochorení pečene.

Záver

O pečeň sa musíme starať a dopriať jej raz za čas oddych od toxických látok a raz za čas potraviny, ktoré ju regenerujú. Pravidelnou konzumáciou kokosového oleja a výživových doplnkov s obsahom kurkumínu prispievame k zlepšeniu funkcií našej pečene a tým k zlepšeniu všetkých metabolických procesov.