Čo sú polyfenoly a prečo ich potrebujeme konzumovať?

Čo sú polyfenoly a prečo ich potrebujeme konzumovať?

Polyfenoly sú rastlinné zložky, ktoré zlepšujú naše zdravie. Polyfenoly dávajú rastlinám ich nádherné farby, rôznorodé chute a vône. Takisto pomáhajú rastlinám pred poškodením mitochondrií. Polyfenoly majú anti-oxidačné účinky. 

Sú polyfenoly antioxidanty?

Polyfenoly sú jedným z typov antioxidantov.

Antioxidanty poznáme napríklad:

  • Polyfenoly
  • Karotenoidy
  • Vitamíny: A,C,E,K

Účinky polyfenolov:

  • Pomáhajú proti oxidačnému stresu
  • Redukujú zápaly a chronické ochorenia
  • Podporujú dlhovekosť
  • Podporujú mentálne zdravie a kognitívne funkcie
  • Podporujú zdravie srdca a mozgu
  • Baktérie v črevách milujú polyfenoly
  • Majú protirakovinové účinky 

Ako naše telo využíva polyfenoly?

Polyfenoly sa ťažko absorbujú. Možno niečo do 10% sa absorbuje cez črevo. Avšak naša črevná mikroflóra závisí od polyfenolov a práve polyfenoly sú zdrojom energie pre naše črevné baktérie. Črevné baktérie premieňajú polyfenoly na absorbovateľné zložky a postbiotiká, ktoré dokážu prejsť cez steny čreva.  

Polyfenoly tiež pomáhajú rozmnožovať mitochondrie. Rozmnožovanie mitochondrií je veľmi dôležité a podporuje dlhovekosť. Mitochondrie vytvárajú ATP energiu a čím viacej mitochondrií máme, tým efektívnejšie naše telo a bunky dokážu pracovať.

Typy polyfenolov 

Existuje viac ako 8 000 druhov polyfenolov. Tie sa ďalej delia do 4 hlavných skupín. Tie obsahujú:

Flavonoidy

Flavonoidy sú najrozšírenejším typom polyfenolov, ktoré tvoria asi 60 %. Príklady zahŕňajú katechíny, kvercetín, kyanidín, proantokyanidíny a hesperetin. Možno ich nájsť v potravinách ako cibuľa, jablká, kakao, čaj, červená kapusta, citrusové plody, hrozno, sójové bôby a červené víno.

Fenolové kyseliny

Táto skupina je druhá najrozšírenejšia, tvorí asi 30 % všetkých polyfenolov. Príkladmi sú kyselina kávová, kyselina ferulová, stilbény a lignany. Nachádzajú sa predovšetkým v ovocí, zelenine, celozrnných výrobkoch, káve a semenách. 

Polyfenolové amidy

Táto trieda polyfenolov zahŕňa kapsaicinoidy v čili papričkách.

Iné polyfenoly

Táto skupina zahŕňa resveratrol, kyselinu ellagovú a lignany. Potraviny bohaté na tieto polyfenoly zahŕňajú červené víno, kurkumu, hrozno, jahody, maliny, ľanové semienka, sezamové semienka a celé zrná.

Typ a množstvo polyfenolov v konkrétnej potravine závisí od jej pôvodu, zrelosti, pestovania, skladovania a spracovania. 

Kde ešte nájdeme polyfenoly?

  • Zelená zelenina ako šaláty, brokolica, rukola, kapusta
  • Orechy ako pekán, vlašské orechy, pistácie
  • Bobuľovité ovocie ako černice, maliny, ríbezle, granátové jablko
  • Kakao: čokoláda bez cukru (vyskúšajte naše Vegán čokolády BEKETO úplne bez cukru plné ovocia a orechov), kakaové bôby
  • Káva (vyskúšajte našu keto arabiku s ashwaghandou)
  • Čaj (zelený a čierny, ibištek)
  • Olivový olej a olivy
  • Červené víno a hrozno (obsahuje resveratrol)
  • Kurkumín

 

Štúdie:

  1. Polyfenoly kurkumínu na potlačenie rakoviny
  2. Suplementácia kurkumínom zvyšuje dlhovekosť a antioxidačnú kapacitu
  3. Resveratrol, polyfenol nachádzajúci sa v hrozne, potláča oxidačné poškodenie a stimuluje apoptózu počas skorého zápalu hrubého čreva u potkanov
  4. Epigenetické mechanizmy resveratrolu a jeho analógov v prevencii a liečbe rakoviny
  5. Kakaové polyfenoly a ich potenciálne prínosy pre ľudské zdravie

Štúdia: Polyfenoly kurkumínu na potlačenie rakoviny

Kurkumín, je polyfenol z Curcuma longa (rastlina kurkuma), je polyfenol, ktorý patrí do rodiny zázvoru, ktorý sa už dlho používa v ajurvédskych liekoch na liečbu rôznych chorôb, ako je astma, anorexia, kašeľ, choroby pečene, cukrovka, srdcové choroby, hojenie rán a Alzheimerova choroba. Rôzne štúdie ukázali, že kurkumín má protiinfekčné, protizápalové, antioxidačné, trombosupresívne, kardioprotektívne, chemopreventívne a antikarcinogénne účinky. Môže potlačiť počiatočné aj progresívne štádiá rakoviny. Protirakovinová aktivita kurkumínu je spôsobená negatívnou reguláciou zápalových cytokínov, transkripčných faktorov, proteínkináz, reaktívnych foriem kyslíka (ROS) a onkogénov. Tento prehľad sa zameriava na rôzne ciele kurkumínu na liečbu rakoviny.

Štúdia pubmed: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27356682/

Štúdia: Suplementácia kurkumínom zvyšuje dlhovekosť a antioxidačnú kapacitu

Táto štúdia preukázala účinnosť kurkumínu pri zmierňovaní škôd spôsobených tepelným stresom spôsobených voľnými radikálmi prostredníctvom posilnenia antioxidačného systému v C. elegans. Kurkumín výrazne znížil obsah ROS a zvýšil aktivitu SOD v C. elegans, čím zvýšil ich odolnosť voči oxidačnému stresu a výrazne predĺžil životnosť C. elegans. Kurkumín tiež zvýšil antioxidačnú kapacitu a udržal počet mitochondriálnych kópií na relatívne vysokej úrovni. Výsledky RNA-seq a qRT-PCR potvrdili, že život predlžujúci účinok kurkumínu súvisel hlavne so signálnou dráhou MAPK. Toto sú dôležité faktory, ktoré umožňujú kurkumínu pozitívne ovplyvňovať dlhovekosť C. elegans. Predložená štúdia tiež zistila, že kurkumín ovplyvňuje funkčný stav C. elegans súvisiaci s mitochondriálnou funkciou, pričom špecifický mechanizmus jeho vplyvu na mitochondriálnu funkciu a špecifické intracelulárne dráhy účinku budú kľúčovou otázkou pre ďalší výskum a štúdium v budúcnosti .

Štúdia link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2023.1195490/full

Štúdia: Resveratrol, polyfenol nachádzajúci sa v hrozne, potláča oxidačné poškodenie a stimuluje apoptózu počas skorého zápalu hrubého čreva u potkanov

Polyfenoly ako resveratrol sú dôležité na ochranu tela pred poškodením buniek voľnými radikálmi. 

Štúdia link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15013856/

Štúdia: Epigenetické mechanizmy resveratrolu a jeho analógov v prevencii a liečbe rakoviny

Resveratrol je diétny polyfenol, ktorý priťahuje obrovskú pozornosť biomedicínskych výskumníkov vďaka svojim početným biologickým vlastnostiam, ktoré sa podieľajú na ľudskom zdraví a chorobách. Molekulárne mechanizmy, ktoré prispievajú k prospešnej povahe resveratrolu, sú viacvrstvové a zahŕňajú epigenetickú reguláciu. Táto kapitola sa zameriava na účinky resveratrolu a jeho dvoch prírodných analógov na protirakovinovú aktivitu sprostredkovanú metyláciou DNA, modifikáciou histónov a mikroRNA. Štúdie o epigenetickom pôsobení resveratrolu, konkrétne o aktivite históndeacetylázy, pridávajú nový rozmer rozširujúcej sa úlohe resveratrolu a jeho analógov ako potenciálnych epichemopreventívnych a chemosenzibilizačných činidiel. Naliehavo sú potrebné klinické štúdie skúmajúce epigenetické zmeny uľahčené resveratrolom a jeho analógmi na chemoprevenciu a terapiu rakoviny.

Link: https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/resveratrol

Účinka kakaa: Kakaové polyfenoly a ich potenciálne prínosy pre ľudské zdravie

Výťažky z tmavej čokolády a kakaa obohatené o polyfenoly môžu byť pre ľudské zdravie prospešné rôznymi spôsobmi. Kakaové polyfenoly majú antioxidačné vlastnosti, ktoré im dodávajú rôzne pozitívne účinky proti niekoľkým patologickým ochoreniam, vrátane kardiovaskulárnych chorôb, zápalových procesov a rakoviny. Kakaové polyfenoly skutočne indukujú koronárnu vazodilatáciu, zvyšujú endoteliálne koncentrácie NO na vyvolanie vaskulárnej relaxácie, zlepšujú vaskulárnu funkciu a znižujú adhéziu krvných doštičiek. Okrem toho znižujú hladiny LDL-cholesterolu a jeho oxidáciu a zároveň zvyšujú HDL-cholesterol. Polyfenoly majú tiež protizápalovú aktivitu, najmä proti IBD, prostredníctvom inhibície rôznych transkripčných faktorov a cytokínov. Tieto účinky tiež spôsobujú chemopreventívne účinky na iné chronické ochorenia, ako je rakovina, inhibíciou rastu rôznych rakovinových bunkových línií. Zvlášť zaujímavé sú účinky polyfenolov na rakovinu hrubého čreva. Ochranné účinky polyfenolov proti IBD totiž bránia tomu, aby sa vyvinula do rakoviny. Okrem toho sa preukázalo, že polyfenoly spôsobujú neapoptotickú bunkovú smrť, blokujú bunkový cyklus vo fáze G2/M, čo zosilňuje ich antiproliferatívne účinky. 

Štúdia: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3488419/

Zdroje: 

  1. Raphael Kellman MD, 2014, Microbiome diet – the scientifically proven way to restore your gut health and achieve permanent weight loss, edition 2020, Hachette Books New York, 345pgs.
  2. David Perlmutter, Kristin Loberg, 2015, Brain Maker – The Power of Gut Microbes to Heal and Protect your Brain – for Life, Publisher Yellow Kite, 311pgs.
  3. William Davis, 2022, Super Gut, Publisher Yellow Kite, 317pgs
  4. Alessio Fasano, Susie Flaherty, 2021, Gut Feeling, the Microbiome and Our Health, The MID Press Cambridge, 511pgs
  5. Jessie Inchauspe, 2022, Glucose Revolution, Short Books, 280pgs
  6. Steven R. Gundry, 2018, Skrytá Tajemství Keto Diety, české vydanie 2023 Grada Publishing, a.s., 159pgs
  7. Natasha Campbell McBride, 2004, Gut and Psychology Syndrome, edition 2010 by Mediform Pubslighing Cambridge, 360pgs
  8. Mindbodyinstitute classes – Gut Health: get to the root of your digestive issues with Vincent Pedre, M.D.
  9. Mindbodyinstitute classes – The Plant Paradox: Restoring Gut Health and Immunity with Steven Gundry, M.D.
  10. BMC Psychiatry. 2023 Nov 9;23(1):823. doi: 10.1186/s12888-023-05324-4.PMID:37946220
  11. Alteredgut microbiota and inflammatory cytokine responses in patients with Parkinson's disease. Lin CH, Chen CC, Chiang HL, Liou JM, Chang CM, Lu TP, Chuang EY, Tai YC, Cheng C, Lin HY, Wu MS.J Neuroinflammation. 2019 Jun 27;16(1):129. doi: 10.1186/s12974-019-1528-y.PMID: 31248424 
  12. Psychobiotic Lactobacillus plantarum JYLP-326 relieves anxiety, depression, and insomnia symptoms in test anxious college via modulating the gut microbiotaand its metabolism. Zhu R, Fang Y, Li H, Liu Y, Wei J, Zhang S, Wang L, Fan R, Wang L, Li S, Chen T.Front Immunol. 2023 Mar 23;14:1158137. doi: 10.3389/fimmu.2023.1158137. eCollection 2023.PMID: 37033942 
  13. The Role ofGut Microbiota in Various Neurological and Psychiatric Disorders-An Evidence Mapping Based on Quantified Evidence. Zang Y, Lai X, Li C, Ding D, Wang Y, Zhu Y.Mediators Inflamm. 2023 Feb 8;2023:5127157. doi: 10.1155/2023/5127157. eCollection 2023.PMID: 36816743 
  14. Probiotics improvegut microbiota dysbiosis in obese mice fed a high-fat or high-sucrose diet. Kong C, Gao R, Yan X, Huang L, Qin H. 2019 Apr;60:175-184. doi: 10.1016/j.nut.2018.10.002. Epub 2018 Oct 10.PMID: 30611080
  15. Gut-microbiota-targeted diets modulate humanimmune  Wastyk HC, Fragiadakis GK, Perelman D, Dahan D, Merrill BD, Yu FB, Topf M, Gonzalez CG, Van Treuren W, Han S, Robinson JL, Elias JE, Sonnenburg ED, Gardner CD, Sonnenburg JL.Cell. 2021 Aug 5;184(16):4137-4153.e14. doi: 10.1016/j.cell.2021.06.019. Epub 2021 Jul 12.PMID: 34256014 
  16. Small Intestinal Bacterial Overgrowth and Irritable Bowel Syndrome - An Update. Takakura W, Pimentel M.Front Psychiatry. 2020 Jul 10;11:664. doi: 10.3389/fpsyt.2020.00664. eCollection 2020.PMID: 32754068 
  17. The Role ofGut Microbiota Biomodulators on Mucosal Immunity and Intestinal Inflammation.Amoroso C, Perillo F, Strati F, Fantini MC, Caprioli F, Facciotti F. 2020 May 16;9(5):1234. doi: 10.3390/cells9051234.PMID: 32429359 
  18. GutMicrobiota, Leaky Gut, and Autoimmune Diseases. Christovich A, Luo XM.Front Immunol. 2022 Jun 27;13:946248. doi: 10.3389/fimmu.2022.946248. eCollection 2022.PMID: 35833129 
  19. Thegut microbiome and irritable bowel syndrome: State of art review. Salem AE, Singh R, Ayoub YK, Khairy AM, Mullin GE.Arab J Gastroenterol. 2018 Sep;19(3):136-141. doi: 10.1016/j.ajg.2018.02.008. Epub 2018 Jun 20.PMID: 29935865 

Odporúčané produkty1