ELIMINAČNÝ POSTUP - CUKOR JE JED

Úloha: vylúčte cukor a potraviny, ktoré ho obsahujú 

Cukor, sacharóza, ktorá sa skladá z glukózy a fruktózy.  

Najprv glukóza: Glukóza v nadbytku sa mení na tuky. Nadbytok glukózy spôsobuje, že vtedy sa nedajú spaľovať tuky. Tuky a nadbytok glukózy sa ukladajú ako tuky. Lebo glukózu do buniek dostáva hormón inzulín. Čím viac glukózy, tým viac inzulínu a tým vyššie nárasty a pády inzulínu (voláme to špičky, v angličtine spiky). Ak je to opakované, o to  väčšie špičky inzulínu vznikajú a tým dlhšie to trvá. Rozvíja sa inzulínová rezistencia – odpor buniek proti účinkom inzulínu a ten už nevie natlačiť glukózu do sýtych buniek plných glukózy. Vtedy nevieme spaľovať tuky - ani tie z tukov ani tie, ktoré nakoniec vznikajú z nadbytku glukózy ako i z fruktózy. (1)

Teraz k fruktóze:  Fruktózu metabolizuje v tele iba pečeň a tá sa mení na kyselinu močovú a triglyceridy, teda tuky. Preto mnohí ľudia majú stukovatelú pečeň, hoci nepijú, ale majú to z cukru. A kyselina močová ukazuje ako si môžete pomôcť pri nadváhe, dne, reumatoidnej artritíde, stukovatelej pečeni, poškodeniach pohybového aparátu, inzulínovej rezistencii, rozvoji diabetu a jeho sprievodných ochoreniach. Cesta k nej vedie cez fruktózu, to je jediný neprirodzený zdroj a to je cukor. Ostatné zdroje v tele sú prirodzené a vznikli historickým vývojom človeka. (2)

Cukor je len energia. Neobsahuje žiadne živiny, vitamíny, minerály alebo proteíny, či aminokyseliny, nie je to potravina, len pochutina. Mozog Vás vždy odmení dávkou dopamínu keď siahnete po tejto škodlivine.

Pre bežného človeka cukor je jed, pre hladného človeka je zdroj energie, ktorá sa dá rýchlo využiť. Ale rýchlo stúpa, rýchlo klesá a už počas poklesu navodzuje pocit hladu. Vyvoláva potrebu siahnuť po ďalšom cukre. Cukor k životu nepotrebuje nikto z nás. Je predsa množstvo hodnotných potravín, ktoré telo používa na svoju stavbu, regeneráciu a existujú tuky, ktoré vedia nahradiť cukry ako zdroj energie.

TUKY AKO ZDROJ ZDRAVEJ ENERGIE 

Všetci, ktorí uprednostňujú nízko tukovú stravu ani nevedia, akú chybu robia. Ale presvedčili ich o tom a veria, že robia správne. A presvedčeného človeka ťažko zmeniť. Potrvá generácie, pretože to čo je naučené, je ťažko prevychovateľné. Naše zlozvyky a návyky a zvyky sú v našom podvedomí. Mnohokrát nás nikto o inej pravde nepresvedčí. (3)

Určite je chybou v stravovaní, ak tuky v potrave predstavujú energiu prevyšujúcu potreby bazálneho metabolizmu. Ale ak tuky nahradia cukry v dennom jedálnom lístku, tak sa stávajú efektívnym palivom, zdrojom energie. Na rozdiel od cukrov neobsahujú žiaden jed, akým je fruktóza, nedvíhajú inzulín, metabolizujú sa pomalšie, telo nemáva pocity hladu po prekonaní túžby ako po sladkom, ktorá sa vyskytuje asi 3 dni. Je to závislosť, ako má alkoholik na alkohol a bežný človek závoslosť na cukre, lebo nám spôsobuje krátkodobý pôžitok, následne bažíme po ďalšom. (4)

Po vysadení cukrov  sa telo ustáli a túžba po sladkom sa zvláda ľahšie, u niekoho to trvá dni, u niekoho týždne. Na tuky,  ktoré nahrádzajú cukry sa prechádza s použitím MCT oleja, ktorý okamžite dodáva energiu mozgu, keď vytvára túžbu po sladkom a následne sa mozog rýchlejšie upokojí.

Náhrady cukru

Cukor je to najhoršie, čo nás ako moderných ľudí stretáva. Ak by prestal existovať,  možno by vymizla polovica ochorení na planéte zem.

Existujú náhrady cukru ako stévia, erythritol alebo xylitol, ktoré nedvíhajú inzulín tak ako cukor. Ak ste závislí na sladkom, tak siahnite po orechových maslách, džemoch na báze erythritolu, aleb po čokoláde bez cukru, ktorá je plná polyfenolov a ktorú budete vy, ale aj vaše baktérie milovať.

BEKETO značka

Odporúčame značku BEKETO z jednoduchého dôvodu - neskrývajú ingrediencie, neobsahujú cukry, ani gutén, obsahujú zdravé tuky a snažia sa pomáhať ľudom prekonať ich závisloť na cukroch vyrobením zdravých náhrad, ktoré nepoškodzujú črevo.

Keď neviete z jedálníčka vylúčiť keksíky a čokolády, tak vyskúšajte aspoň BEKETO snacky ako cookies, tyčinky, alebo čokolády, ktoré sú zdravšou alternatívou.

Referencie:

  1. Kniha Glucose Revolution: Glukózová revolúcia: Sila, ktorá mení život pri vyrovnávaní hladiny cukru v krvi
  2. Fruktóza, inzulínová rezistencia a metabolická dyslipidémia: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15723702/
  3. Obmedzenie tuku v strave ovplyvňuje oblasti odmeňovania mozgu v randomizovanej krížovej štúdii: https://insight.jci.org/articles/view/169759
  4. Účinky ketónových telies na metabolizmus a funkciu mozgu pri neurodegeneratívnych ochoreniach: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7699472/
  5. LITERATÚRA:

     1, Jessie Inchauspé, Glukózová revolúcia.2022, ISBN 978-8182-204-9 2, Research. June 25, 2009.   Sugar Is a Poison, Says UCSF Obesity Expert   By Jeffrey Norris

    3,  How Does Too Much Sugar Affect Your Body? Medically Reviewed by Melinda Ratini, DO on January 09, 2024

     Written by Locke Hughes  4,   https://www.healthline.com/health/glucotoxicity  Glucotoxicity 

    5,  https://lsa.umich.edu/psych/news-events/all-news/archived-news/2014/06/sugar-is-killing-us--here-s-everything-you-need-to-know-.html  Sugar is Killing Us. Here's Everything You Need to Know.