Keto verzia tureckej heľvy (vynikajúci sladký a zdravý dezert)

Budeme potrebovať na heľvu

Na posýpku budeme potrebovať:

  • ghee malso 2 lyžice
  • 2 lyžice erythritolu
  • misku nesolených pistácií (môžete nahradiť pekán orechmi)
  • misku píniových orechov (môžete nahradiť kešu orechmi)
  • cejlónska škorica

Postup:

1. Nechajte roztopiť ghee maslo na panvici.

2. Pridajte mandľovú múku, erytritol a mandľové mlieko.

3. Miešajte na slabom plametni po dobu 20 minút, kým to nezhustne.

4. Ak máte radi hustejšie tak miešajte dlhšie, alebo pridajte menej mandľového mlieka.

5. V druhom hrnci si roztopte ghee maslo a pridajte erytritol.

6. Pridajte všetky orechy a na miernom ohni nechajte skaramelizovať. 

7. Podávajte posypané škoricou.

Nutričná hodnota:

Mandľová múka: Mandľová múka obsahuje veľa živín a vitamínov, vrátane vitamínu E, horčíka a vlákniny. Mandľová múka je bezlepková, vďaka čomu je obľúbenou alternatívou pšeničnej múky pri bezlepkovom pečení a varení. Mandľová múka má tiež nízky obsah uhľohydrátov a vysoký obsah tuku, vďaka čomu je vhodná pre niekoho na keto diéte.

Pistácie: Pistácie sú zdrojom bielkovín, antioxidantov a vlákniny. Výskum uvádza, že pistácie majú antioxidačné a protizápalové funkcie, pretože zahŕňajú: gama-tokoferoly,  fytochemikálie a polyfenoly. Výskum tiež ukázal, že konzumácia pistácií môže zvýšiť množstvo prospešných baktérií v črevách.

Píniové orechy: Píniové oriešky zlepšujú zdravie vďaka obsahu bielkovín, železa a horčíka. Antioxidačná sila vitamínu E pomáha udržať vašu pokožku zdravú a mladistvú.