Keto verzia tureckej heľvy (vynikajúci sladký a zdravý dezert)
Budeme potrebovať na heľvu
- ghee maslo asi 2 lyžice (odporúčame BEKETO, lebo je organické z kráv, ktoré sa pasú na pastvinách)
- mandľovú múku 250g
- mandľové mlieko bez cukru 300-500ml (ak to máte radi riedšie ako kukuričná kaša, tak dajte viacej mlieka)
- erythritol 75-100g podla toho, či máte radi sladšie (BEKETO erythritol je v BIO kvalite)
Na posýpku budeme potrebovať:
- ghee malso 2 lyžice
- 2 lyžice erythritolu
- misku nesolených pistácií (môžete nahradiť pekán orechmi)
- misku píniových orechov (môžete nahradiť kešu orechmi)
- cejlónska škorica
Postup:
1. Nechajte roztopiť ghee maslo na panvici.
2. Pridajte mandľovú múku, erytritol a mandľové mlieko.
3. Miešajte na slabom plametni po dobu 20 minút, kým to nezhustne.
4. Ak máte radi hustejšie tak miešajte dlhšie, alebo pridajte menej mandľového mlieka.
5. V druhom hrnci si roztopte ghee maslo a pridajte erytritol.
6. Pridajte všetky orechy a na miernom ohni nechajte skaramelizovať.
7. Podávajte posypané škoricou.
Nutričná hodnota:
Mandľová múka: Mandľová múka obsahuje veľa živín a vitamínov, vrátane vitamínu E, horčíka a vlákniny. Mandľová múka je bezlepková, vďaka čomu je obľúbenou alternatívou pšeničnej múky pri bezlepkovom pečení a varení. Mandľová múka má tiež nízky obsah uhľohydrátov a vysoký obsah tuku, vďaka čomu je vhodná pre niekoho na keto diéte.
Pistácie: Pistácie sú zdrojom bielkovín, antioxidantov a vlákniny. Výskum uvádza, že pistácie majú antioxidačné a protizápalové funkcie, pretože zahŕňajú: gama-tokoferoly, fytochemikálie a polyfenoly. Výskum tiež ukázal, že konzumácia pistácií môže zvýšiť množstvo prospešných baktérií v črevách.
Píniové orechy: Píniové oriešky zlepšujú zdravie vďaka obsahu bielkovín, železa a horčíka. Antioxidačná sila vitamínu E pomáha udržať vašu pokožku zdravú a mladistvú.