Kyselina hyaluronová v potravinách

Kyselina hyaluronová v potravinách
Kyselina hyaluronová je látka, ktorá sa nachádza v našom tele. Je dôležitou látkou, ktorá hydratuje oči aj kĺby. Táto látka sa dá konzumovať aj vo výživových doplnkoch, ale aj cez mnohé zdravé potraviny. Potraviny ako zelené šaláty, koreňové zeleniny ako aj sójové produkty jej obsahujú najviac. Z mäsových produktov ju nájdete v špiku kosti, v spojivových tkanivách a koži. Preto polievka uvarená zo špikových kostí je jednou z najlepších na konzumáciu kyseliny hyaluronovej.
U nás nájdete vysoko kvalitný kolagén od Švédskej spoločnosti Swedish Nutra, ktorá vyrába kolagénové výživové doplnky napríklad hovädzí, rybí a iné.
Živočisné produkty (Mäsové výrobky):
Sliepky a kohúty sa považujú za zvieratá, ktoré majú viacej kyseliny hyaluronovej ako iné druhy. Najviac sa jej nachádza v koži a na nohách. Kuracia polievka tiež nezaostáva. Ak však chcete získať, čo najviac kyseliny hyaluronovej, uvarte si polievku zo špikových hovädzích kostí, alebo si urobte domácu tlačenku.
Sójové produkty:
Sójové bôby obsahujú fytoestrogén, ktorý sa správa ako estrogén v našom tele. Konzumácia sójových produktov zvyšuje hladinu estrogénu, čo zvyšuje produkciu kyseliny hyaluronovej. Sóju nájdete v sójovom mlieku, v sójových pomazánkach alebo v tofu. Kupujte len organickú sóju, lebo sója a sojové produkty zvyknú obsahovať GMO.
Červené víno:
Budete prekvapení, ale červené víno zvyšuje produkciu kyseliny hyaluronovej v našom tele. Avšak musí byť konzumované v rozumných množstvách. Tí, ktorí neobľubujú červené víno ho môžu nahradiť šťavou z červeného hrozna.
Koreňová zelenina:
Koreňová zelenina ako mrkva a repa tiež môžu do určitej miery zvýšiť produkciu kyseliny hyaluronovej. Odšťavená šťava je tiež plná antioxidantov a zdraviu prospešných látok.
Paprika a iné druhy zeleniny:
Ovocie, ktoré obsahuje vitamín C zvyšuje produkciu kyseliny hyaluronovej. Na raňajky siahnite po červenej, alebo žltej paprike a do šalátu si pridajte pár kusov petržlenovej vňate.
Ovocie bohaté na vitamín C:
Najviac vitamínu C obsahuje citrusové ovocie ako pomaranče, mandarinky a grepy. Bobuľovité ovocie tiež nezaháľa a je vynikajúcim zdrojom vitamínu C. Na olovrant, alebo desiatu si doprajte jahody, maliny, čučoriedky, černice, alebo ríbezle.
Ovocie bohaté na horčík:
Niektoré ovocie bohaté na horčík tiež zvyšuje produkciu kyseliny hyaluronovej v našom tele. Doprajte si napríklad banány, jablká, avokádo, ananás atď.
Účinky konzumácie potravín bohatých na kyselinu hyaluronovú
- Zlepšenie symptómov ochorenia osteoartritída
- Zlepšená funkcia kĺbov
- Zlepšená elasticita pokožky
- Zlepšené zdravie očí
Upozornenie:
Konzumácia potravín bohatých na kyselinu hyaluronovu môže do značnej miery pomocť pri ochorení kĺbov a dermatologických ochoreniach. Avšak tieto potraviny nenahrádzajú liečebné postupy, ani iné výživové doplnky určené na kĺby, alebo kozmetické produkty s obsahom kyseliny hyaluronovej na pleť.
Kyselina hyaluronová v pokožke
Konzumácia kyseliny hyaluronovej neredukuje vrásky, ale zlepšuje kvalitu a elasticitu pleti. Vrásky môžu byť redukované len použitím správne zvolenej kozmetiky, alebo pomocou estetickej chirurgie. U nás nájdete novinku Swedish Nutra kyselina hyalurónová Je to výživový doplnok pre krásnu pleť na báze kyseliny hyalurónovej.