Postup pre zdravý mikrobióm

Postup pre zdravý mikrobióm

Ako sme sľúbuli, prinášame Vám postup ako zlepšiť váš mikrobióm za 4 týždne.

NEPRESKAKUJTE FÁZY, KAŽDÁ MA SVOJ ZMYSEL. CIEĽOM JE NAMNOŽIŤ DOBRÉ BAKTÉRIE A ELIMINOVAŤ ZLÉ BAKTÉRIE – PRESKOČENÍM KROKOV RISKUJETE PREMNOŽENIE PATOLOGICKÝCH BAKTÉRII, KTORÉ NEDÔSLEDNOSŤOU NACHOVÁTE VLÁKNINOU A POSILNÍTE ICH. 

Fáza 1: Vytvorte prostredie pre zdravé baktérie (trvanie: 7 dní)

ÚLOHA: eliminovať patologické baktérie a pripraviť prostredie pre nový mikrobióm

  • vylúčte všetky cukry, sladidlá, emulgátory, pšenicu a všetky obilniny, nekonzumujte antibiotiká a lieky, ktoré znižujú kyslosť žalúdka
  • konzumujte organické potraviny (ovocie - hlavne bobuľovité, zeleninu - okrem zemiakov, mäso, tuky - zdrojom sú orechy a olivový olej) a množstvo sacharidov by nemalo presiahnúť 15g na porciu (nízkosacharidová diéta)
  • pite filtrovanú vodu
  • nekonzumujte alkohol

Doplnky výživy:

Fáza 2: Zasaďte semiačka dobrej flóre (trvanie: 7 dní)

ÚLOHA: probiotické kmene rôzneho druhu z rôznych zdrojov

  • Pokračujte so stravou podľa fázy 1 (nízkosacharidová diéta)
  • Užívajte vysoko kvalitné a potentné probiotikum
  • Konzumujte min. 1 fermentovaný produkt každým jedlom (kyslá kapusta, kozí kefír, kozí syr, kimchi, fermentované artičoky, fermentovaná zelenina..)
  • Nekonzumujte jogurty z obchodu – vyrobte si svoj doma a to najlepšie z ovčieho, alebo kozieho mlieka (kravské mlieko obsahuje A1 kazeín, ktorý je zápalový). 

Fáza 3: Doprajte dobrej flóre látky pre rast a rozvoj (trvanie: 7 dní)

ÚLOHA: všetko, čo konzumujú zdravé baktérie je vítané

  • Pokračujte so stravou podľa fázy 1
  • Pokračujte s užívaním probiotík a fermentovaných výrobkov podľa fázy 2
  • Užívajte vlákninu s každým jedlom (inulín, akácia, arabinogalaktanty, bambusová vláknina)
  • Konzumujte zeleninu bohatú na vlákninu (cibuľa, cesnak, artičoky, brokolica, listová zelenina)
  • Konzumujte v menšom množstve ovocie bohaté na vlákninu a polyfenoly (maliny, jahody, čierne ríbezle..)
  • Konzumujte ovocie bohaté na vlákninu pektín, ktorý pomáha eliminovať patogénne baktérie (jablká, avokádo, granátové jablko)
  • Konzumujte orechy, semiačka, huby, konjac cestoviny
  • Konzumujte polyfenoly, ktoré zbožňuje baktéria Akkermansia - zdá sa, že je to najdôležitejšia baktéria v čreve (polyfenoly: flavonoidy v kakaových bôboch, katechíny v zelenom čaji, lignany v ľanových semiačkach, resveratrol v červenom víne, atď) RÔZNORODOSŤ JE KĽÚČ.

Fáza 4: Tešte sa z Vašej silnej a zdravej mikrobioty

  • Môžete experimentovať a doplniť do Vašej flóry baktérie, ktoré sú pre Vás osožné
  • Konzumujte potraviny podľa Fázy 1, 2 a 3
  • Lactobacilus reuteri: pevná pokožka, zjemnené vrásky, omladenie tela, potlačenie apetítu, zredukovanie sociálnej úzkosti, zachovanie hustoty kostí
  • Bacillus coagulans: potlačenie zápalu, bolesti kĺbov
  • Lactobacillus helveticus + Bifidobacterium longum: zredukovanie úzkosti, depresie, pre lepšiu náladu
  • Lactobacillus casei: pre mentálnu bystrosť, pre lepšenie sústredenia, pre redukovanie stresu
  • Lactobacilus reuteri +  Lactobacilus gasseri: pre chudnutie
  • Lactobacilus gasseri BNR 17: chudnutie

Je dôležité, aby ste konzumovali potraviny, ktoré tento program zadefinoval. Ak budete konzumovať mäso z veľkochovu, kde boli používané antibiotiká, zabíjate dobré baktérie.

Ak konzumujete cukor, chováte patologické baktérie. Deje sa to denne a neustále, preto výber stravy pre zdravé črevo, silnú imunitu, mentálnu bystrosť a dokonca dlhovekosť je kľúčový faktor, ktorý definuje, či budete zdravý, alebo chorý.

Úpravou stravy sa pacienti vyliečili z mnohých vážnych ochorení, dokonca z ochorení, ktoré lekári považovali za nevyliečiteľné. Na internete nájdete množstvo ľudí, ktorí sú toho dôkazom.

Aj tento článok je napísaný preto, že úprava mikroflóry zmenila životy ľudí aj v našom okolí – dokonca nás samých. Veríme, že tento článok bude pre čitateľov odrazovým mostíkom na ceste ku pevnejšiemu zdraviu. Ak zasadí len malé semienko do Vašej mysle, mal tento článok zmysel a možno časom sa aj vy vydáte na cestu za zdravou mikroflórou.

Zdroje: 

  1. Raphael Kellman MD, 2014, Microbiome diet – the scientifically proven way to restore your gut health and achieve permanent weight loss, edition 2020, Hachette Books New York, 345pgs.
  2. David Perlmutter, Kristin Loberg, 2015, Brain Maker – The Power of Gut Microbes to Heal and Protect your Brain – for Life, Publisher Yellow Kite, 311pgs.
  3. William Davis, 2022, Super Gut, Publisher Yellow Kite, 317pgs
  4. Alessio Fasano, Susie Flaherty, 2021, Gut Feeling, the Microbiome and Our Health, The MID Press Cambridge, 511pgs
  5. Jessie Inchauspe, 2022, Glucose Revolution, Short Books, 280pgs
  6. Steven R. Gundry, 2018, Skrytá Tajemství Keto Diety, české vydanie 2023 Grada Publishing, a.s., 159pgs
  7. Natasha Campbell McBride, 2004, Gut and Psychology Syndrome, edition 2010 by Mediform Pubslighing Cambridge, 360pgs
  8. Mindbodyinstitute classes – Gut Health: get to the root of your digestive issues with Vincent Pedre, M.D.
  9. Mindbodyinstitute classes – The Plant Paradox: Restoring Gut Health and Immunity with Steven Gundry, M.D.
  10. BMC Psychiatry. 2023 Nov 9;23(1):823. doi: 10.1186/s12888-023-05324-4.PMID:37946220
  11. Alteredgut microbiota and inflammatory cytokine responses in patients with Parkinson's disease. Lin CH, Chen CC, Chiang HL, Liou JM, Chang CM, Lu TP, Chuang EY, Tai YC, Cheng C, Lin HY, Wu MS.J Neuroinflammation. 2019 Jun 27;16(1):129. doi: 10.1186/s12974-019-1528-y.PMID: 31248424 
  12. Psychobiotic Lactobacillus plantarum JYLP-326 relieves anxiety, depression, and insomnia symptoms in test anxious college via modulating the gut microbiotaand its metabolism. Zhu R, Fang Y, Li H, Liu Y, Wei J, Zhang S, Wang L, Fan R, Wang L, Li S, Chen T.Front Immunol. 2023 Mar 23;14:1158137. doi: 10.3389/fimmu.2023.1158137. eCollection 2023.PMID: 37033942 
  13. The Role ofGut Microbiota in Various Neurological and Psychiatric Disorders-An Evidence Mapping Based on Quantified Evidence. Zang Y, Lai X, Li C, Ding D, Wang Y, Zhu Y.Mediators Inflamm. 2023 Feb 8;2023:5127157. doi: 10.1155/2023/5127157. eCollection 2023.PMID: 36816743 
  14. Probiotics improvegut microbiota dysbiosis in obese mice fed a high-fat or high-sucrose diet. Kong C, Gao R, Yan X, Huang L, Qin H. 2019 Apr;60:175-184. doi: 10.1016/j.nut.2018.10.002. Epub 2018 Oct 10.PMID: 30611080
  15. Gut-microbiota-targeted diets modulate humanimmune  Wastyk HC, Fragiadakis GK, Perelman D, Dahan D, Merrill BD, Yu FB, Topf M, Gonzalez CG, Van Treuren W, Han S, Robinson JL, Elias JE, Sonnenburg ED, Gardner CD, Sonnenburg JL.Cell. 2021 Aug 5;184(16):4137-4153.e14. doi: 10.1016/j.cell.2021.06.019. Epub 2021 Jul 12.PMID: 34256014 
  16. Small Intestinal Bacterial Overgrowth and Irritable Bowel Syndrome - An Update. Takakura W, Pimentel M.Front Psychiatry. 2020 Jul 10;11:664. doi: 10.3389/fpsyt.2020.00664. eCollection 2020.PMID: 32754068 
  17. The Role ofGut Microbiota Biomodulators on Mucosal Immunity and Intestinal Inflammation.Amoroso C, Perillo F, Strati F, Fantini MC, Caprioli F, Facciotti F. 2020 May 16;9(5):1234. doi: 10.3390/cells9051234.PMID: 32429359 
  18. GutMicrobiota, Leaky Gut, and Autoimmune Diseases. Christovich A, Luo XM.Front Immunol. 2022 Jun 27;13:946248. doi: 10.3389/fimmu.2022.946248. eCollection 2022.PMID: 35833129 
  19. Thegut microbiome and irritable bowel syndrome: State of art review. Salem AE, Singh R, Ayoub YK, Khairy AM, Mullin GE.Arab J Gastroenterol. 2018 Sep;19(3):136-141. doi: 10.1016/j.ajg.2018.02.008. Epub 2018 Jun 20.PMID: 29935865