RECEPT: Jednozrnkový chlieb - LOW CARB - najjednoduchší chlieb a zároveň najchutnejší!
Jednozrnková múka (prastará múka) nie je KETO FRIENDLY, ale LOW CARB! Doprajte si 1-2 krajce každý druhý deň, prípadne pred cvičením. Oproti klasickej múke má menej sacharidov, viac vlákniny.
PRASTARÚ MÚKU SI OBĽÚBITE, PRETOŽE PRASTARÉ ZRNÁ:
- neboli nijakým spôsobom nikdy človekom upravované
- sú oveľa menej spracovávané
- obsahujú oveľa menej lepku
- sú ľahšie stráviteľné
- zabraňujú rozvoju intolerancií
- sú chutnejšie a cennejšie
- ochraňujú biodiverzitu
Na 100g:
Sacharidy 62.4g MÍNUS vláknina 6.7g = 55.7g
Na krajec 20g:
Sacharidy: 11g
Potrebujete:
- 500g jednozrnková polozrnná múka
- 300g vody
- 1 balíček sušeného droždia, pol lyžičky cukru
- 1 lyžica himalájskej soli
- 1 lyžica drvenej rasce
- 1 lyžica ľanové semiačka
- 1 lyžica slnečnicové semiačka
- 50g Ghi masla
- 1 lyžica psyllium husk
- 1 lyžica vlákniny inulín
Postup:
1. Do 5 lyžíc teplej vody primiešame pol lyžicky cukru a droždie. Necháme napučat 5 minút.
2. Polozrnnú múku jednozrnku zmiešame so suchými zložkami: himalájska soľ, drvená rasca, ľanové semiačka, slnečnicove semiačka, vláknina (psyllium husk a inulín).
3. K chlebovej zmesi primiešame napučané droždie, vodu a roztopené maslo. Lyžicou spojíme všetky zložky. Netreba ho miesiť, len ich spojiť! Trvá to 1-2 minúty.
4. Necháme vykysnúť, závisí to od teploty okolia. Zväčša chlebík kysne 1-2 hodiny. Musí znásobiť objem.
5. Do nádoby na pečenie dáme papier na pečenie a chlebík premiestnime. Navlhčíme si ruku a chlebík rukou zarovnáme, keď je ruka namočená, chlebík sa nelepí.
6. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov C a pečieme 60 minút.