RECEPT: Jednozrnkový chlieb - LOW CARB - najjednoduchší chlieb a zároveň najchutnejší!

Jednozrnková múka (prastará múka) nie je KETO FRIENDLY, ale LOW CARB! Doprajte si 1-2 krajce každý druhý deň, prípadne pred cvičením. Oproti klasickej múke má menej sacharidov, viac vlákniny. 

PRASTARÚ MÚKU SI OBĽÚBITE, PRETOŽE PRASTARÉ ZRNÁ:

  • neboli nijakým spôsobom nikdy človekom upravované
  • sú oveľa menej spracovávané
  • obsahujú oveľa menej lepku
  • sú ľahšie stráviteľné
  • zabraňujú rozvoju intolerancií
  • sú chutnejšie a cennejšie
  • ochraňujú biodiverzitu

Na 100g:

Sacharidy 62.4g MÍNUS vláknina 6.7g = 55.7g

Na krajec 20g:

Sacharidy: 11g

Potrebujete:

  • 500g jednozrnková polozrnná múka
  • 300g vody
  • 1 balíček sušeného droždia, pol lyžičky cukru
  • 1 lyžica himalájskej soli
  • 1 lyžica drvenej rasce
  • 1 lyžica ľanové semiačka
  • 1 lyžica slnečnicové semiačka
  • 50g Ghi masla
  • 1 lyžica psyllium husk
  • 1 lyžica vlákniny inulín

Postup: 

1. Do 5 lyžíc teplej vody primiešame pol lyžicky cukru a droždie. Necháme napučat 5 minút. 

2. Polozrnnú múku jednozrnku zmiešame so suchými zložkami: himalájska soľ, drvená rasca, ľanové semiačka, slnečnicove semiačka, vláknina (psyllium husk a inulín).

3. K chlebovej zmesi primiešame napučané droždie, vodu a roztopené maslo. Lyžicou spojíme všetky zložky. Netreba ho miesiť, len ich spojiť! Trvá to 1-2 minúty. 

4. Necháme vykysnúť, závisí to od teploty okolia. Zväčša chlebík kysne 1-2 hodiny. Musí znásobiť objem. 

5. Do nádoby na pečenie dáme papier na pečenie a chlebík premiestnime. Navlhčíme si ruku a chlebík rukou zarovnáme, keď je ruka namočená, chlebík sa nelepí. 

6. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov C a pečieme 60 minút.