Recept na zdravý šalát pre črevné baktérie
Recept na zdravý šalát pre črevné baktérie
Potrebujeme:
- 5 dopredu uvarených mrkiev
- 200g dopredu uvarených a ošúpaných topinambúr
- 5 dopredu uvarených vajíčok
- 3 artičoky - srdcia
- fermentované kyslé uhorky podľa chuti
- 2 lyžice majonézy
- 1 lyžica horčice
- kozí, alebo ovčí jogurt 200g
- himalájska soľ
- čierne korenie
Topinambura:
Topinambura obsahuje inulín - prírodné prebiotikum alebo nerozpustná diétna vláknina, ktorá je nevyhnutným ,,jedlom“ pre probiotické baktérie sídliace v našich črevách. Vláknina nielenže chráni črevo pred zápalovými a nádorovými ochoreniami, ale v hrubom čreve prispieva taktiež k pomnoženiu priateľských baktérií, čím sa zvyšuje prirodzená obranyschopnosť organizmu, ktorá úzko súvisí práve s priaznivým mikrobiálnym osídlením čreva. Bakteriálna kolonizácia čriev, resp. správne osídlenie črevnej flóry, je teda veľmi úzko spojené s našim imunitným systémom. Probiotiká a prebiotiká použité spoločne, v jednom jedle vytvárajú tzv. symbiotický efekt, čo je zo zdravotného hľadiska vďaka ich synergickému pôsobeniu veľmi prínosné pre naše zdravie.
Srdce artičoky:
Dužinatá časť kvetu v spodnej časti je jedlá a nazýva sa ako artičokové srdcia. Srdcia sú nabité draslíkom, minerálom, ktorý pomáha udržiavať normálny srdcový rytmus a kontroluje krvný tlak. Artičoky tiež obsahujú silné fytonutrienty a antioxidanty, ktoré môžu znížiť hladinu LDL (zlého) cholesterolu, znížiť riziko mŕtvice a kardiovaskulárnych ochorení a posilniť imunitný systém tela.
Niektoré štúdie ukázali, že artičoky obsahujú nezvyčajné množstvo antioxidantov vo forme fytonutrientov a v štúdii uskutočnenej Ministerstvom poľnohospodárstva Spojených štátov amerických sa artičoky radí medzi zeleninu číslo jedna v počte antioxidantov. Medzi najsilnejšie fytonutrienty patrí Cynarin a Silymarín, ktoré majú silné pozitívne účinky na pečeň.
Mrkva:
Mrkva je plná prospešných látok – môže podporovať zdravé videnie, vyrovnávať hladinu cukru v krvi, pomáhať pri regulácii hmotnosti, znižovať riziko rakoviny, regulovať krvný tlak, znižovať srdcové choroby, zlepšovať imunitu a zlepšovať zdravie mozgu. Nebudete ľutovať, ak do svojho jedálnička zaradíte viac tejto zeleniny.
Živiny ako vitamín A a beta-karotén pomáhajú bojovať proti zápalu spolu s vlákninou a antioxidantom nazývaným luteolín, ktorý sa tiež nachádza v mrkve. Vláknina pomáha predchádzať chronickým ochoreniam a zlepšuje zdravie vašich čriev. Len jedna stredne veľká mrkva vám poskytne približne 10 % odporúčanej dennej vlákniny.
Fermentované uhorky:
Výhody fermentovaných uhoriek
- pomáhajú pri chudnutí
- podporujú centrálny nervový systém
- Sú potravou pre črevné baktérie
- Zlepšujú trávenie
- Zlepšujú mentálny stav