Recept na zdravý šalát pre črevné baktérie

Recept na zdravý šalát pre črevné baktérie

Potrebujeme:

  • 5 dopredu uvarených mrkiev
  • 200g dopredu uvarených a ošúpaných topinambúr
  • 5 dopredu uvarených vajíčok
  • 3 artičoky - srdcia
  • fermentované kyslé uhorky podľa chuti
  • 2 lyžice majonézy
  • 1 lyžica horčice
  • kozí, alebo ovčí jogurt 200g
  • himalájska soľ
  • čierne korenie

Topinambura:

Topinambura obsahuje inulín - prírodné prebiotikum alebo nerozpustná diétna vláknina, ktorá je nevyhnutným ,,jedlom“ pre probiotické baktérie sídliace v našich črevách. Vláknina nielenže chráni črevo pred zápalovými a nádorovými ochoreniami, ale v hrubom čreve prispieva taktiež k pomnoženiu priateľských baktérií, čím sa zvyšuje prirodzená obranyschopnosť organizmu, ktorá úzko súvisí práve s priaznivým mikrobiálnym osídlením čreva. Bakteriálna kolonizácia čriev, resp. správne osídlenie črevnej flóry, je teda veľmi úzko spojené s našim imunitným systémom. Probiotiká a prebiotiká použité spoločne, v jednom jedle vytvárajú tzv. symbiotický efekt, čo je zo zdravotného hľadiska vďaka ich synergickému pôsobeniu veľmi prínosné pre naše zdravie.

Srdce artičoky:

Dužinatá časť kvetu v spodnej časti je jedlá a nazýva sa ako artičokové srdcia. Srdcia sú nabité draslíkom, minerálom, ktorý pomáha udržiavať normálny srdcový rytmus a kontroluje krvný tlak. Artičoky tiež obsahujú silné fytonutrienty a antioxidanty, ktoré môžu znížiť hladinu LDL (zlého) cholesterolu, znížiť riziko mŕtvice a kardiovaskulárnych ochorení a posilniť imunitný systém tela.

Niektoré štúdie ukázali, že artičoky obsahujú nezvyčajné množstvo antioxidantov vo forme fytonutrientov a v štúdii uskutočnenej Ministerstvom poľnohospodárstva Spojených štátov amerických sa artičoky radí medzi zeleninu číslo jedna v počte antioxidantov. Medzi najsilnejšie fytonutrienty patrí Cynarin a Silymarín, ktoré majú silné pozitívne účinky na pečeň. 

Mrkva:

Mrkva je plná prospešných látok – môže podporovať zdravé videnie, vyrovnávať hladinu cukru v krvi, pomáhať pri regulácii hmotnosti, znižovať riziko rakoviny, regulovať krvný tlak, znižovať srdcové choroby, zlepšovať imunitu a zlepšovať zdravie mozgu. Nebudete ľutovať, ak do svojho jedálnička zaradíte viac tejto zeleniny.

Živiny ako vitamín A a beta-karotén pomáhajú bojovať proti zápalu spolu s vlákninou a antioxidantom nazývaným luteolín, ktorý sa tiež nachádza v mrkve. Vláknina pomáha predchádzať chronickým ochoreniam a zlepšuje zdravie vašich čriev. Len jedna stredne veľká mrkva vám poskytne približne 10 % odporúčanej dennej vlákniny.

Fermentované uhorky:

Výhody fermentovaných uhoriek

  • pomáhajú pri chudnutí
  • podporujú centrálny nervový systém
  • Sú potravou pre črevné baktérie
  • Zlepšujú trávenie
  • Zlepšujú mentálny stav