Soľ a jej význam, neuveríte...

Úloha soli je nesmierne dôležitá.

Sodík zo soli je súčasťou elektrolytov v tele a  je súčasťou sodno-draselných púmp (Na-K) na membránach buniek.  Sodík (Na)  sa nachádza obvykle zvonka a draslík (K) zvnútra buniek. Pumpa čerpá sodík zvnútra von a draslík naopak.  Sodíka konzumujeme v potrave obvykle viac, lebo sa ho  rýchlo zbavujeme cez obličky a pot. Ak jeho príjem nepokrýva výdaj, tak obsah sodíka v tele klesá. Draslík sa v tele drží tiež ako súčasť púmp, ale jeho príjem je v súčasnej dobe značne limitovaný oproti minulej genéze človeka, lebo príjem v potrave nepokrýva obvykle jeho potrebu.  Nachádza sa vnútri buniek. Prevažná časť populácie trpí jeho nedostatkom.  Uvádza sa, že až 98% Američanov má nedostatok draslíka (8). Požadovaný denný príjem minerálov sa nachádza na konci článku.

Lekári odporúčajú soliť  menej. Ale čo hovoria nové štúdie?

Tvrdí sa, že nízko sodíkové. teda neslané  stravovanie (diéta bez soli)  je prevenciou srdcovocievnych ochorení,  ale tak sa zdá, že tomu tak nemusí byť a možno je tomu    naopak. Práve preto väčšina z nás verí, ako som veril aj ja, že neslaná diéta pomáha znižovať tlak krvi. Ale čo ak vyvoláva niečo ďalšie?  O tom v nasledujúcom na základe faktov. Záver nech si vyvodí každý sám.

Niektoré zdroje tvrdia, že ak máte nedostatok sodíka, tak to môže byť pre srdcovo-cievne ochorenia škodlivé. Nízky obsah soli síce zníži trošku tlak krvi, ale vyvoláva iné komplikácie.

Redukcia soli  spôsobuje  zmeny hormónov Renínu, Aldosterónu, Adrenalínu a Noradrenalínu. Zmeny sú veľmi významné. Mení sa súčasne aj cholesterol, triglyceridy a angiotenzín. 


Narastá aj IR – rezistencia na inzulín a hodnota glukózy v krvi postupne narastá. HOMA IR  parameter odpovedá  indexu inzulínovej rezistencie a je zvýšená u ľudí na nízko slanej diéte. Laicky povedané, nárast IR znamená, že telo potrebuje stále vyššie a vyššie hodnoty inzulínu, aby udržalo cukor pod kontrolou, čo neskôr vedie k poškodzovaniu ciev a zvyšovaniu v krvi cirkulujúcich ale i  ukladaných tukov.


Ľavá strana zobrazuje čo  neslaná diéta zvyšuje a pravá strana zobrazuje ako sa to modernou medicínou lieči a napráva.  

Na neslanej diéte je HOMA 2.82 a na vysoko slanej diéte je HOMA 2.45. Neslaná diéta zvyšuje inzulínovú rezistenciu, to znamená, že tkanivá nereagujú, lebo účinok produkovaného inzulínu je oslabený, preto telo začína produkovať stále viac a viac inzulínu, aby sa udržala glukóza v norme,  až do vedie k cukrovke potom, keď už inzulín je na maxime a glukóza v krvi je zvýšená nad normu.

Štúdie NHANES I a II potvrdili, že riziko smrti u kardiovaskulárnych ochorení (skratka CVD) a tiež všetkých príčin mortality je vyššie v prípadoch neslaného stravovania oproti normálnemu stravovaniu. Hranica bola 2300mg/ deň. To isté potvrdila aj štúdia NHANES III. Pokiaľ ide o diabetikov, toto potvrdila štúdia III.

 

Ďalšie dôkazy:

Záver:

Takže na konci je otázka, čo je viac pokiaľ ide o solenie. Či dosiahnuť malý pokles tlaku krvi, alebo si zvýšiť  hodnoty cholesterolu, triglyceridov a angiotenzínu a inzulínovej rezistencie.  Ak zvážime výsledky mortality – úmrtnosti, čo je asi rozhodujúce, ak posudzujeme vplyv soli v potrave, tak užívanie normálneho množstva soli v potrave sa zdá byť viac užitočné,  ako soliť málo. Nesmieme však preháňať.

Procesy vieme kontrolovať len vtedy ak meriame výsledky procesov. Preto som toho názoru že občasná kontrola hustoty moču SG a množstva soli v moči alebo aj v krvi je spôsob, ako si overovať, či sme správne nastavení.

Bez merania nevieme nič, či to, čo robíme je správne a primerané, preto si dôkladne zvážte ako budete postupovať ak nemáte ani potuchy v akom stave ste. Hlavne ak dlhodobo solíte málo a pijete veľa určite máte v tele deficit minerálov. 

Poznámka: Podľa (6) dospelí by mali denne skonzumovať 2000mg sodíka alebo 5g soli. A najmenej 3510mg draslíka. Podľa (7) by sme mali do tela dostávať aj 1000mg vápnika a 400-500mg horčíka. K tomu 15-50mg Zinku. Aj porušenie pomerov rovnováhy  predovšetkým draslík/sodík a vápnik/horčík má viacero negatívnych následkov na organizmus.

Zdroje: 

1, https://ufhealth.org/conditions-and-treatments/urine-concentration-test 

2,   https://www.youtube.com/watch?v=cZgTsFOppfM

3,  PATHOPHYSIOLOGY / COMPLICATIONS| FEBRUARY 17 2011  Dietary Salt Intake and Mortality in Patients With Type 2 Diabetes Elif I. Ekinci, MBBS et all. 4. Observational Study. Eur Heart J 2021 Jun 1;42(21):2103-2112. doi: 10.1093/eurheartj/ehaa947. Sodium intake, life expectancy, and all-cause mortality

Franz H Messerli  et all.

5, International Journal of Cardiology Cardiovascular Risk and Prevention Volume 15, December 2022, 200158  Low sodium intake and cardiovascular disease mortality among adults with hypertension , Elsie Kodjoe

6. https://www.who.int/news/item/31-01-2013-who-issues-new-guidance-on-dietary-salt-and-potassium

7.  https://www.healthline.com/nutrition/calcium-magnesium-zinc

8. https://www.jigsawhealth.com/blogs/news/98-of-americans-are-not-getting-enough-potassium