Surový olej z pečene ryby chiméry je plný antioxidantov

Čo je olej z pečene chiméry (ratfish)?

Ratfish Liver Oil (RLO) je prastarý nespracovaný doplnok stravy získaný z pečene Chimaera monstrosa, známej aj ako ratfish. Ratfish je jedným z najstarších druhov rýb na planéte a nie je príbuzný žiadnym iným druhom rýb. Pečeň tvorí viac ako 60 % jeho celkovej hmotnosti.

Okrem toho, že RLO je prirodzeným zdrojom vitamínu A, vitamínu D a omega-3 mastných kyselín, obsahuje podľa nezávislých laboratórnych testov aj „alkylglyceroly“ až do 33 %.

Čo sú to alkylglyceroly?

„Alkylglyceroly“ (AKG) sú prirodzene sa vyskytujúce éter-lipidy, ktoré majú pozoruhodné protizápalové vlastnosti. Sú jedinečnou mastnou živinou, ktorá sa nachádza v rôznych množstvách u niektorých druhov morských žživočíchov, najmä v pečeni chiméry. Existuje viacero štúdií, ktoré ukazujú, že AKG posilňuje imunitný systém a v súčasnosti sa skúma jeho schopnosť predchádzať a inhibovať rozvoj niektorých druhov rakoviny (vrátane rakoviny prsníka, prostaty a rakoviny mozgu(1)).

Užitočné omega-3 mastné kyseliny

Rybí pečeňový olej z chiméry je tiež dobrým zdrojom širokého spektra esenciálnych mastných kyselín. Obsahuje omega-3, omega-4, omega-6, omega-7, omega-9 a omega-11 mastné kyseliny v ich prirodzene sa vyskytujúcich formách, ako aj prirodzene dobrý pomer vitamínu A k vitamínu D. RLO obsahuje aj prírodné antioxidanty, ako je skvalén, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Prečo si vybrať Rosita Ratfish olej z pečene chiméry?

Rosita Real Foods je dôveryhodným zdrojom surových rybích pečeňových olejov ulovených vo voľnej prírode, vyrobených z rýb, ktoré žijú v krištáľovo čistých vodách vzdialených nórskych fjordov. Nórsko má veľmi prísne zákony a nariadenia týkajúce sa dobrých životných podmienok zvierat a zaobchádzania s rybami, ako aj zabezpečenie, aby zásoby rýb boli bohaté a udržateľné pre budúce generácie.

Rosita Ratfish olej z pečene je čistý a bez prísad a je minimálne spracovaný, takže kúpou získavate čerstvé, divoké a surové rybie oleje presne tak, ako to príroda zamýšľala.

Výhody oleja z pečene od Rosity:

  • 100% olej z pečene z chiméry z fjordov Helgeland v Nórsku.
  • Ulovené vo voľnej prírode, ručne vyrábané, minimálne spracované a surové.
  • Podľa nezávislých laboratórnych testov s koncentráciou alkylglycerolov až 33 % prekonáva olej zo žraločej pečene.*
  • Obsahuje prírodný vitamín A a vitamín D. Vitamín A je v aktívnej forme retinolu a vitamín D je D3, biologicky najdostupnejšia forma cholekalciferolu.*
  • Obsahuje silný antioxidant, alfa-tokoferol alebo vitamín E v biologicky a chemicky najaktívnejšej forme.*
  • Obsahuje až 54 mg/g omega-3 mastných kyselín, 24,4 mg/g EPA a 15,7 mg/g DHA. Obsahuje celé spektrum zdravých tukov vrátane fytosterolov a viacero foriem omega 4, 6, 7, 9 a 11 mastných kyselín.
  • Nikdy nezahrievaný nad izbovú teplotu ani neošetrený chemikáliami, bielidlami alebo dezodorantmi.
  • Bez akýchkoľvek prísad a dodávané čerstvé divoké a surové v sklenenej fľaši.
  • Jemná, maslová chuť – menej rybacia ako olej z tresčej pečene.
  • Vysoko odolný voči oxidácii a žltnutiu

Ako používať Rosita Ratfish Liver Oil?

  • DOSPELÍ: Odporúčaná denná dávka je 10-12 kvapiek. Pri intenzívnom používaní 10-12 kvapiek 2x denne po dobu 6 týždňov, po ktorých nasleduje odporúčaná denná dávka.

Skladovanie:

  • Správne skladovanie je rozhodujúce pre zachovanie nutričných vlastností oleja. Svetlo urýchľuje rýchlosť oxidácie, čo spôsobuje rýchlejšie žltnutie oleja. Z tohto dôvodu sú oleje Rosita balené v malých fľaštičkách z tmavého skla. Najlepšie je skladovať v chladničke a mimo priamych zdrojov tepla a svetla.
  • Fľaštičku treba ihneď po každom použití uzavrieť.
  • Otvorené fľaše by sa mali vždy skladovať pri teplotách pod 4-6 stupňov Celzia. Rosita Ratfish Liver Oil sa môže skladovať v mrazivých podmienkach na dlhodobé skladovanie. Pred použitím ho potom treba jemne pretrepať. Zabráňte akémukoľvek kontaktu s kvapkadlom na sklo, aby ste znížili riziko žltnutia.

Nutričné informácie

OLEJ Z RYBEJ PEČENE (TYPICKÉ VÝŽIVOVÉ INFORMÁCIE)

Každá dávka (10 kvapiek/0,5 ml) poskytuje tieto prirodzene sa vyskytujúce živiny:*

Vitamín D3

približne 475 IU

(na 1 čajovú lyžičku = 4750 IU)

Vitamín A

Tento vitamín rozpustný v tukoch je ťažšie presne zmerať a testovací inštitút uviedol, že je to pravdepodobne kvôli nezvyčajnému zloženiu lipidov v oleji z pečene chiméry.

Vitamín E

0.22 mg

Celý rad mastných kyselín

Omegas 3, 4, 6, 7, 9, 11

Total n-3 PUFA

27 mg

EPA

12.2 mg

DHA

8 mg

Celkom n-3 PUFA

11 mg

Fytosteroly

ampesterol, stigmasterol a ∆5-avenasterol

Alkylglyceroly

rozsah hodnôt 14,4 – 30 %

*Nutričné hodnoty sú založené na ročných priemeroch a môžu sa líšiť v závislosti od nutričných zmien v pečeni chiméry. Vitamíny A&D sa vyskytujú prirodzene a nikdy sa nepridávajú.

Informácie o alergénoch

Žiadny z nasledujúcich bežných alergénov sa nenachádza v oleji z chiméry pečene Rosita – je to 100% čistý čerstvý a surový rybí olej presne tak, ako to príroda zamýšľala.

Bez umelých farbív, aróm a konzervačných látok

Ako sa vyrába Rosita Ratfish Liver Oil?

Rosita je malá rodinná firma v Nórsku, ktorá je skutočne nadšená kvalitou a starodávnou metódou. Ryby sú zbierané výlučne z divokého prostredia z hlbokých, krištáľovo čistých a neznečistených vôd veľkolepých nórskych fjordov Helgeland.

Zachovanie prirodzenej kvality čerstvo ulovených chimér závisí od použitej metódy lovu a starostlivého zaobchádzania po zbere, ktoré prispievajú k produkcii oleja najvyššej kvality. Rybári dostávajú prísne pokyny na zaobchádzanie s rybami, ktoré zahŕňajú ich ochranu pred vystavením teplotám vyšším ako je teplota chladenia mrazením rýb ihneď po zbere.

Tieto praktiky, vzácne v komerčnom rybolove, zaisťujú, že Rosita dostane ryby tak čerstvé, ako keď ich rybári vytiahli z krištáľovo čistej vody. Na lov našich chimér sa nepoužívajú žiadne komerčné rybárske lode. Namiesto toho sa na zber rýb používajú malé otvorené člny.

Po dokončení výlovu sa ryby rýchlo dopravia na breh. Potom sú starostlivo kontrolované a používajú sa iba ryby určitého veku a veľkosti. Pečene z väčších rýb, teda rýb nad určitú hmotnosť, sa nikdy nepoužívajú na výrobu nášho oleja.

Na výrobu prvotriedneho oleja najvyššej kvality by sa mala zo zdravých rýb čo najskôr po ulovení odstrániť pečeň a mala by sa veľmi rýchlo vykastrovať. Pečeň ryby, keď je zdravá a tučná, má krémovú farbu a je taká mäkká, že sa cez ňu dá prestrčiť prst. Chudšie pečene sa sfarbujú do červenkastého alebo takmer čierneho odtieňa – tieto sa nikdy nepoužívajú na výrobu oleja z chiméry pečene Rosita. Prísna kontrola teploty pred a počas procesu extrakcie oleja z chiméry pečene je tiež kľúčová pre kvalitu konečného produktu.

Zaujímavosti o chimére

Chiméra – prastará ryba iného veku (Chimaera Monstrosa Linnaeus)

Náš olej pochádza z pečene málo známej skupiny príbuzných žralokov známych ako Chimaeras (Chimaera Monstrosa Linnaeus; Bežný názov: Ratfish alebo Rabbitfish - niekedy dokonca mylne zamieňaný so žralokom Ghost - Callorhinchus milii). Chimaera má svoj názov z gréckeho chimaera, mýtické monštrum s hlavou leva, telom kozy a chvostom draka. Je to potomok Echindy a Typhona.

Chimaery sú veľmi primitívnou skupinou rýb s kostrou zloženou z chrupavky namiesto kostí, ktorá sa datuje pred viac ako 300 miliónmi rokov. Sú skutočnými preživšími z doby pred dinosaurami a odvtedy sa zmenili len veľmi málo. Môžu to byť v skutočnosti najstaršie a najzáhadnejšie skupiny rýb, ktoré dnes žijú. Skutočne stará živá fosília!

Chiméra je mimoriadna ryba, ktorá sa nachádza vo všetkých svetových oceánoch, blízko dna, v hĺbkach 300 – 500 metrov, s udávanou maximálnou hĺbkou 1 663 metrov. Tieto ryby sú takmer napoly žralok a napoly raje, s hladkou kožou, veľkými iskrivými zelenými očami navrhnutými na videnie v temných hĺbkach, tvárou podobnou králiku a malými ústami obklopenými veľkými perami. Nos ryby je posiaty elektrickými senzormi, ktoré dokážu rozpoznať slabé elektrické signály vydávané vždy, keď korisť žijúca pri dne – vrátane krabov, slimákov, hviezdice, morských červov, ježkov, mušlí, kreviet a malých rýb – používa svoje svaly a citlivé dosť na to, aby zistili tlkot ich srdca. Ich telá sa zužujú do výnimočne dlhého vláknitého chvosta a spolu so zubami podobnými hlodavcom, ktoré sú určené na drvenie schránok ich koristi, si vyslúžili všeobecné pomenovanie „ratfish“.

Ratfish resp. chiméry nie sú obľúbeným zdrojom potravy, sú veľmi obmedzené, hoci sú jedlé a ich biele mäso je chutné. Po odstránení pečene, hlavy a všetkých vnútorností však v skutočnosti zostáva menej ako 10 % na použitie ako zdroj potravy. Hlavným dôvodom je veľkosť pečene, ktorá tvorí veľkú časť celkovej hmotnosti rýb.

Pečeň chiméry je veľmi veľká, tvorí približne 60 % jej celkovej telesnej hmotnosti a obsahuje mimoriadne vysoký podiel oleja. Obsah oleja je okolo 60 %, ale v niektorých prípadoch môže byť až 80 % hmotnosti mokrej pečene. 

Oleje z chiméry boli po stáročia používané lokálne a perorálne aj nórskymi Vikingmi a škandinávskymi rybármi, ktorí tento olej považovali za vzácny a veľmi zvláštny dar z oceánu, čím sa zaradil nad všetky ostatné oleje z rybej pečene.

Referencia:

  1. Štúdie alkylglycerolov