Vitamín B

Vitamíny skupiny B sú potrebné pre udržiavanie celkového zdrvia tela a buniek.
Obsah článku:
1. Účinky vitamínov skupiny B na organizmus
2. Výživové doplnky s obsahom vitamínu B
3. Porovnanie jednotlivých výživových doplnkov
4. Štúdie zo sveta na vitamín B a ich abstrakt
Účinky vitamínu B
Vitamíny skupiny B sú skupinou živín, ktoré hrajú v tele veľa dôležitých úloh. Väčšina ľudí prijíma odporúčané množstvo týchto vitamínov iba prostredníctvom stravy, pretože sa nachádzajú v najrôznejších potravinách. Faktory ako vek, tehotenstvo, výber stravy, zdravotné ťažkosti, genetika, užívanie liekov a alkoholu však zvyšujú dopyt tela po vitamínoch B. Za týchto okolností môže byť potrebné doplniť vitamíny skupiny B.
Výživové doplnky, ktoré obsahujú všetkých osem vitamínov skupiny B, sa označujú ako B komplex.
- B1 (tiamín): Tiamín hrá zásadnú úlohu v metabolizme tým, že pomáha premieňať živiny na energiu. Medzi najbohatšie zdroje potravy patrí bravčové mäso, slnečnicové semienka a pšeničné klíčky.
- B2 (riboflavín): Riboflavín pomáha premieňať jedlo na energiu a funguje tiež ako antioxidant. Medzi potraviny s najvyšším obsahom riboflavínu patria mäso z orgánov, hovädzie mäso a huby.
- B3 (niacín): Niacín hrá úlohu v bunkovej signalizácii, metabolizme a produkcii a oprave DNA. Medzi zdroje potravy patrí kuracie mäso, tuniak a šošovica.
- B5 (kyselina pantoténová): Rovnako ako ostatné vitamíny skupiny B, aj kyselina pantoténová pomáha telu získavať energiu z potravy a podieľa sa tiež na tvorbe hormónov a cholesterolu. Pečeň, ryby, jogurt a avokádo sú dobré zdroje vitamínu B5.
- B6 (pyridoxín): Pyridoxín sa podieľa na metabolizme aminokyselín, produkcii červených krviniek a tvorbe neurotransmiterov. Potraviny s najvyšším obsahom tohto vitamínu zahŕňajú cícer, losos a zemiaky.
- B7 (biotín): Biotín je nevyhnutný pre metabolizmus uhľohydrátov a tukov a reguluje génovú expresiu. Kvasinky, vajcia, losos, syr a pečeň patria k najlepším potravinovým zdrojom biotínu.
- B9 (folát): Folát je potrebný pre rast buniek, metabolizmus aminokyselín, tvorbu červených a bielych krviniek a správne delenie buniek. Nachádza sa v potravinách ako listová zelenina, pečeň a fazuľa alebo v doplnkoch ako kyselina listová.
- B12 (kobalamín): B12 je pravdepodobne najznámejší zo všetkých vitamínov skupiny B a je nevyhnutný pre neurologické funkcie, produkciu DNA a vývoj červených krviniek. B12 sa prirodzene nachádza v živočíšnych zdrojoch, ako sú mäso, vajcia, morské plody a mliečne výrobky.
Hlavné účinky v skratke podľa jednotlivých druhov:
- podporujú funkcie mozgu
- podporujú metabolizmus buniek
- podieľajú sa na tvorbe energie
Vitamín B1:
- štiepenie molekúl cukru (sacharidov)
- tvorba určitých neurotransmiterov
- produkuje mastné kyseliny
- syntéza určitých hormónov
Vitamín B2:
- výroba energie
- pomáha telu odbúravať tuky, lieky a steroidné hormóny
- premena tryptofánu na niacín (vitamín B-3)
- premena vitamínu B-6 na koenzým, ktorý telo potrebuje
Vitamín B3:
- premena energie zo sacharidov, tukov a bielkovin na formu, ktorú telo môže využiť
- metabolické procesy v bunkách tela
- komunikácia medzi bunkami
- expresia DNA v bunkách
Vitamín B5:
- Kyselina pantoténová je nevyhnutná pre telo na tvorbu nových koenzýmov, bielkovín a tukov.
- Červené krvinky prenášajú kyselinu pantoténovú do celého tela, takže môže živinu využívať v rôznych procesoch zameraných na energiu a metabolizmus.
Vitamín B6:
- metabolizmus aminokyselín
- štiepenie sacharidov a tukov
- vývoj mozgu
- imunitná funkcia
Vitamín B7:
- odbúravanie tukov, sacharidov a bielkovín
- komunikácia medzi bunkami v tele
- regulácia DNA
Vitamín B9:
- replikácia DNA
- metabolizmus vitamínov
- metabolizmus aminokyselín
- správne delenie buniek
Vitamín B12:
- vytváranie nových červených krviniek
- syntéza DNA
- mozog a neurologické funkcie
- metabolizmus tukov a bielkovín