Vyhnite sa potravinám, ktoré obsahujú maltodextrín

Vyhnite sa potravinám, ktoré obsahujú maltodextrín

Maltodextrín je spracovaný a rafinovaný škrob, ktorý pochádza z potravín ako je kukurica, zemiaky, pšenica, ryža, alebo aj tapioka. Je ľahko rozpustný vo vode a je obľúbený pri výrobe potravín, liekov a doplnkov na zvýraznenie chuti a zlepšenie trvácnosti.

Maltodextrín nemá žiadnu nutričnú hodnotu a preto by sme si mysleli, že je neškodný. Ale konzumovaný vo väčších množstvách zvyšuje inzulín a teda aj krvný cukor a vedie k ochoreniam ako obezita, inzulínová rezistancia, cukrovka a ďalšie metabolické ochorenia.

Glykemický index

V porovnaní s cukrom, ktorého glykemický index je 65, glukóza má glykemický index 100, sacharidy majú glykemický index od 100 do 120 a maltodextrín má glykemický index až 110-200.

Ak budete mať na potravine napísané ,,bez cukru,, môžete tam nájst maltodextrín, ktorý patrí do skupiny karbohydrátov, ale zvyšuje inzulín oveľa viacej ako klasické karbohydráty ako chlieb, alebo cestoviny.

Takže čítajte zloženia.

Doplnky výživy

Doplnky výživy obsahujú tiež maltodextrín, ale v nižších dávkach. Preto ak v zložení nájdete maltodextrín, tak doplnok konzumujte po zeleninovom jedle, alebo po inom jedle obsahujúcom vlákninu. Zabezpečíte to, že váš inzulín neporastie do takých výšok.

Nie všetky zdroje ukazujú rovnaké hodnoty maltodextrínu. Niktoré ukazujú 110 a niektoré až 200.

Kde nájdete maltodextrín v spracovaných potravinách?

  • cestoviny, varené obilniny a ryža
  • umelé dojčenské mlieka
  • náhrady mäsa
  • šalátové dresingy
  • mrazené jedlá
  • instantné polievky
  • cukry a sladkosti
  • energetické a športové nápoje
  • niektoré stévie a iné sladidlá majú v zložení aj maltodextrín