SIBO - SIFO - Leaky gut
Zmeny v stravovaní a životnom štýle môžu dočasne ovplyvniť zloženie črevnej mikrobioty aj subjektívny komfort trávenia. U niektorých ľudí sa na začiatku môžu objaviť prechodné pocity nepohody; ak ťažkosti pretrvávajú alebo sú výrazné, obráťte sa na odborníka.
Na tejto stránke vysvetľujeme pojmy často používané v odbornej literatúre (napr. SIBO, SIFO, IBS či téma črevnej bariéry) v neutrálnej, vzdelávacej rovine. Informácie neslúžia na diagnostiku ani liečbu a nenahrádzajú odporúčanie zdravotníckeho pracovníka.

Čo odporúčame pri SIBO, SIFO a IBS
Neutrálne zhrnutie informácií a bežných návykov pri témach SIBO, SIFO a IBS. Článok má vzdelávací charakter a neslúži na diagnostiku ani liečbu; pri pretrvávajúcich ťažkostiach sa obráťte na odborníka.

Mikrobióm a kedy vzniká SIBO, SIFO a IBS (pojmy)
Mikrobióm sa v podstate chápe ako súhrn všetkých mikroorganizmov, t. j. baktérií, vírusov, húb a prvokov, ktoré osídľujú makroorganizmus (človeka, zvieratá, rastliny). Vysvetlime si veľmi zjednodušene, čo je SIBO, SIFO, IBS a dysbióza,

Čo sa v literatúre opisuje pri črevnej nerovnováhe (SIBO, SIFO, IBS)
Správny postup jednotlivca by mal byť: cielená zmena črevnej flóry úpravou stravy.

SIBO, SIFO a leaky gut syndróm (tkz. priepustné resp. deravé črevo)
Ak dochádza k premnoženiu patologických baktérií a plesní, poruší sa výstelka čreva, hovoríme tomu „leaky gut“, po slovensky „deravé alebo priepustné črevo“.