ELIMINAČNÝ POSTUP – TRANS TUKY, OBILNINY, GMO POTRAVINY A PROCESOVANÉ JEDLÁ

Úloha: Vylúčiť margaríny, stužené tuky, koláčiky, sladké pečivá akéhokoľvek druhu, donughty, keksíky, lístkové cesto z margarínov a produkty z neho.

V supermarkete sa vyhnite regálom s pečivom, keksíkmi, sladkosťami, margarínmi a rastlinnými olejmi.

Margaríny, alebo rastlinné oleje obsahujú veľa omega 6 mastných kyselín a ľahko oxidujú. Pôsobia v tele oxidačne a vyvolávajú oxidačný stres. Spájajú sa inými látkami a vyvolávajú zápaly akéhokoľvek druhu a kdekoľvek. (1)

Všetko začína zápalom

Už tu vidíte, že viete  ovplyvniť a zlepšiť zápaly teda potlačiť ich a je to ako nežiadúci oheň, ktorým horí naše telo. So zápalmi začínajúcimi alebo chronickými je spojené množstvo ochorení od čriev, cez cievy, kĺby, orgány, rozvoj autoimunitných reakcií imunitného systému. V zápaloch hynú naše vlastné bunky, imunitný systém ich musí odstraňovať, až sa naučí považovať za nepriateľa aj naše vlastné zdravé bunky a napáda ich.

Takýto zápal sa šíri ako požiar v suchej tráve. Alergie,  astma, autoimunitné ochorenia sú formované pod vplyvom zápalov a preto lieky zápaly a ich symptómy len potláčajú, ale sa musia užívať dlhodobo a príčina ostáva. 

Úloha: Vylúčiť rastlinné oleje lisované za tepla zo semiačok. (2)

Podporujú totiž zápaly. Jednak vysokým obsahom omega 6, ale aj lektínmi, ktorými sa rastliny bránia, aby ich semiačka boli skonzumované živočíchmi. Takéto oleje sa objavili masívne nie tak dávno a odvtedy sa krivka rozvoja civilizačných ochorení zlomila a nabrala prudký smer dohora a nezastavuje sa. Dovtedy bol rast iba mierny, kým sa používali živočíšne tuky a oleje. Napr. celá India je toho dôkazom, ako ide vývoj. Predtým používali hlavne ghi maslo a boli zdraví. Odkedy prešli na rastlinné oleje sú na tom ako celý západný svet v civilizačných ochoreniach, množstvo ľudí je chorých. Kým sa hranolčeky vyprážali na hovädzom tuku ( veľmi podobný ako ghi maslo) boli hranolčeky oveľa zdravšie ako z rastlinného oleja.

Úloha: Nekonzumovať vyprážané jedlá vyprážané na rastlinných olejoch lisovaných zo semiačok.

Vráťte sa k bravčovej masti, stará slovenská klasika je zdravšia alternatíva ako olej. Kým ľudia jedli jedlá na masti boli zdravší.  Netreba sa báť oškvarkov, slaniny, bravčového bôčika, tučných jogurtov, čím tučnejší tým lepší zdroj energie. Treba sa báť cukru. Ak tuky nahradia cukry v bazálnom metabolizme sa energeticky nič nezmení. Ale zdravie to pocíti významne a pozitívne. 

Extra Virgin olivový olej je povolený. Olivový olej je plný polyfenolov, ktoré milujú črevné baktérie. Olivový olej patrí na šalát a nie na vyprážanie. Čím čistejší, tým viacej polyfenolov. (3)

Úloha: Vynechajte fast food, ultra procesované potraviny, alkohol 

Toto asi netreba komentovať to chápe každý, to nebola súčasť vývoja človeka celé milóny rokov. Nie sme nato uspôsobení, aby sme strávili na osoh, ale škodí to zdraviu, hoci malé dávky alkoholu nemusia byť na škodu. Odporúča sa pohár červeného vína týždenne - obsahuje resveratrol. Alebo vyskúšajte doplnok resveratrol, ktorý obsahuje vyššie koncentrácie tohto antioxidantu. (4)

Úloha: Vynechajte chlieb,  ryžu,  pizzu, špagety, cestoviny.

Tieto veci sú vhodné ako zdroj energie len pre vyhladovaných ľudí vtedy, keď akákoľvek energia je dobrá.  Je to skupina jedál, ktoré predstavujú škroby. Je jedno z čoho ten škrob pochádza. Sú to len zreťazené molekuly glukózy do dlhých reťazcov. Sú menej škodlivé ako cukor, lebo neobsahujú fruktózu. Ale pre cukrovkárov sú extrémne škodlivé. Na ich metabolizmus treba veľa inzulínu a ak glukóza v tele  je z nich v nadbytku, treba veľa inzulínu a nadbytok energie zo škrobov sa mení na tuk a ukladá sa do tukov.

Náhrady:

Referencie:

  1. Omega-6 mastné kyseliny a zápaly: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29610056/
  2. Dôsledky technológií výroby rafinovaných rastlinných olejov semien na ľudské zdravie: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=94256
  3. Extra panenský olivový olej s vysokým obsahom polyfenolov zlepšuje antioxidačný stav u dospelých: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34716791/
  4. Antioxidačné účinky resveratrolu na kardiovaskulárny systém: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27058985/